Sommaren med Monika

Harry Lund, nitton år och hemmahörande på Söder i Stockholm, jobbar på lagret hos Forsbergs Glas- & Porslinsvaru AB. Yngst bland de anställda får han ta emot snubborna. På ett grönsakslager i närheten arbetar Monika. Sjutton år och fysiskt attraktiv utsätts hon ofta för de manliga arbetskamraternas bryska närmanden. Harry och Monika träffas på en kafferast. Det är vår i luften och Monika tar initiativet till bekantskap. Snart håller de ihop. Hennes f d sällskap, hårdingen Lelle, gillar inte det nya förhållandet, väntar ut Harry en kväll då denne följt Monika till porten, och ger honom ett kraftigt slag i ansiktet.
Harry bor med sin far, som är ensam och sjuklig. Modern var tidigt klen och dog när Harry var åtta år. Monikas miljö är den barnrika och fattiga arbetarfamiljens. Hon har svårt att tåla sin far, en spritglad slarver. En kväll kommer fadern upprymd hem för att fira 25-årsdagen av sitt möte med hustrun. Det skär sig mellan far och dotter; Monika får inkassera några örfilar och flyr upprörd hemmet. Hon har ingenstans att ta vägen och ber att få flytta in hos Harry. Egentligen skulle det gå, eftersom Harrys far tagits in på sjukhus, men fastern har nyckel till lägenheten. Harry vågar därför inte låta Monika bo där. I stället inkvarterar han henne på faderns campingbåt, förtöjd intill Västerbron.
Harry tillbringar sin första natt med Monika ombord på båten och försover sig följande morgon. På lagret håller direktören, kamrern och basen räfst med den försumlige. Harry är inte beredd att svälja de överordnades kritik och gliringar; han och direktören enas om att han bör sluta. Monika har efter förälskelsen i Harry redan givit upp sitt jobb. Nu är de båda fria. Upproret mot förtryckarna fullföljs med båtens hjälp; de lämnar staden bakom sig.
Skimrande dagar bland skären i havsbandet följer. De väver drömmar om en framtid tillsammans. Harry vill utbilda sig till ingenjör, jobba på dagarna och läsa på kvällarna. Monika ser sig i rollen som välbeställd hemmafru, väntande på Harry efter jobbet. Men först vill hon njuta av sommaren.
En dag överraskas de av Lelle medan Monika håller på att lära den fumlige Harry dansa vals i strandkanten. Lelle tar sig osedd ombord på båten, kastar parets persedlar i sjön och anlägger eld. När Harry ingriper får han först stryk av den starkare Lelle, men Monika skyndar till och gemensamt lyckas de besegra inkräktaren i paradiset. Triumfen firas med ett rus.
Sommaren lider mot sitt slut, Monika är havande och resurserna tryter. Hon vill ha annat än svamp att äta och tvingar den tveksamme Harry ut på stöldraider. Själv infångas hon av en villaägare som ringer efter polis. I sista ögonblicket lyckas hon rymma med sitt byte: familjens helgstek. Hon anklagar Harry för att lämna henne i sticket och inte vilja ta några risker. Ögonblicket kommer då de ovillkorligen måste återvända till staden.
Fastern tar det unga paret till prästen och ser till att de får vigselbevis innan barnet föds. De flyttar in i en liten lägenhet. Harry börjar på verkstad och försöker läsa om kvällarna. Monika, ensam med dottern på dagarna, tröttnar snart på modersrollen och överlåter den nattetid på Harry, som inte får mycket sömn. När fastern engagerar sig i barnpassningen i tron att Monika börjat jobba går den senare ut på stan och roar sig.
En morgon återvänder Harry oväntat från ett firmauppdrag norrut och överraskar sin hustru med Lelle i sängen. Hans framtidsdröm rasar. Monika försvarar sig med att han inte kunnat försörja henne och att han lämnat henne ensam. Dessutom är hon kär i Lelle. Förtvivlad och rasande slår han henne. Monika känner igen slagen hemifrån och lämnar honom. Snart blir han vräkt; hustrun har köpt en kappa för hyres!pengarna.
Harry har blivit ensam ansvarig för barnet. I Forsbergs gatuspegel står han med dottern på armen och drömmer sig tillbaka till den fysiska lyckan med Monika vid havet. Det är en erfarenhet som kommit honom att mogna trots det bittra slutet.