Tåg 56

Oskar Ljungvik tar i dag ett stort steg framåt i karriären vid SJ. Det är klart med hans utnämning till lokförare. Samtidigt är det en dag av vemod för Oskars vän Gustav Rylander. Han fyller i dag 60 år och ska bli pensionär. Han har just gjort sin sista resa som lokförare med Oskar som biträde. 
Oskars hustru Britta är på väg till lokstallarna för att möta sin man, när hon träffar Gustav Rylanders son Lasse, som också arbetar vid järnvägen. Men han har även andra intressen. Glatt berättar han att han just har sålt en egenhändigt målad tavla. 
När Britta och Oskar kommer hem, råkar de snart i gräl. Britta har sett framför sig ett behagligare liv med bl a resor, nu när Oskars inkomster stiger. Men han vill hålla igen och först och främst tänka på ålderdomen. Fast han hade förstås tänkt köpa henne en vävstol. 
Britta går ut. Hon vandrar i vacker natur och får syn på Lasse, som sitter och ritar i en sluttning med utsikt över järnvägen. Han blir glad över det oväntade mötet och försöker kyssa henne. Rör mig inte, skriker hon och springer sin väg. Lasse viker ihop sin teckning och stoppar den i mössan. 
Oskar har födelsedagsfest. Lasse uppvaktar Britta intensivt, medan Oskar inte visar henne något nämnvärt intresse. Redan vid elvatiden bryter Oskar upp. Britta följer med. 
Hemma berättar Oskar att han bjudit in Lasse på vickning. Britta svarar med att tala om att hon vill skiljas. Jag släpper dig aldrig, säger Oskar. 
När Lasse kommer, bjuds det på mat och sup. Oskar ber Britta göra i ordning sömnmedel åt honom, tre tabletter. Han måste få sova i natt. 
I köket häller Britta hela röret med sömntabletter i Oskars glas. En stund senare ringer telefonen. Det är från järnvägen. Oskar måste köra i natt. Britta tittar på det nu tomma glaset. Du får inte köra, säger hon. Jag drack inte allt, svarar han, det smakade beskt. 
Lasse följer med Oskar ut. De skiljs åt, och Lasse tar en promenad -- innan han återvänder till Britta. Hon avslöjar sitt försök att förgifta Oskar. Han vet inte längre vad kärlek är, säger hon. 
När Lasse morgonen därpå kastar en blick i tidningen, ser han stora rubriker om en tågolycka. Han går in till Britta, som fortfarande sover i dubbelsängen, och väcker henne. Hoppas du inte blandar in mig i det här, säger han innan han går. 
Jag trodde du var död, säger Britta skakad, när Oskar en stund senare kommer hem. Oskar tittar på Lasses kvarglömda cigarettpaket på bordet och berättar att han inte körde tåget. Han sov. Gustav Rylander körde. 
Oskar har av en arbetskamrat bytt sig till en tur med ett ensamt lok 12.37. På så sätt får han Lasse med sig som biträde. Oskar driver upp loket i oerhörd fart, passerar rött ljus och befinner sig strax i slagsmål med Lasse, som försöker stoppa vansinnesfärden. Oskar berättar att han kommit hem under natten. Mörda mig du, skriker Lasse, själv ser du ju inte åt Britta. I sista stund bromsar Oskar in loket framför en stoppbom. 
Britta håller på att packa. Hon tar ner Oskars mössa för att sy i ett band -- och upptäcker att mössan är Lasses. I mössan hittar hon en kartskiss. Just då kommer Lasse in. Ta hit papperet, säger han. 
Den just avslöjade spionen rusar ut. Ta fast honom! skriker Britta i fönstret. Efter en stunds intensiv klappjakt blir Lasse överkörd av ett lok. 
Britta sover hemma efter den omskakande händelsen, när Oskar finner ett avskedsbrev från henne. Han börjar läsa och går ut. 
Britta vill inte vara gift med en tågtidtabell, säger Oskar och kastar sin klocka mot en vägg. Men nu har Britta vaknat. Hon kommer springande och förenas med sin man i en slutkyss.