Ombyte av tåg

Regissör Leo Waller repeterar på en stor Stockholmsteater och vill inte bli störd. Den vackra, melankoliska aktrisen Inga söker Waller i teaterns reception och blir varmt mottagen av teaterns faderlige och fryntlige vaktmästare. Inga är i desperat behov av arbete, Waller kommer med polerade undanflykter. På gatan utanför teatern sjunker Inga ihop och tas om hand av tillskyndande. På en läkarmottagning får hon veta att hon har dåligt hjärta och troligen inte många år att leva. Sjuksystern befinner sig utanför bild, men hennes kropp kastar en stor, svart skugga på väggen bakom läkaren. Inga ringer till sin mormor i Widköping och berättar att hon tänker komma hem och vila upp sig ett tag. 
I Widköping äter man frukost hemma hos den burgna familjen Lundell. Sonen Kim ska lämna föräldrahemmet för att påbörja sin yrkeskarriär med en längre vistelse utomlands. 
Vi växelklipps mellan Ingas och Kims tåg, ända tills tågen stannar på samma lilla station för att passagerarna ska kunna göra tågbyte. Där återses de bägge för första gången på flera år. De dricker kaffe tillsammans och i två långa återblickar får vi följa deras gemensamma kärlekssagas början och slut. 
En förtjusande oskuldsfull Inga läser en dikt på en Widköpingssoaré. I publiken sitter Kim och applåderar frenetiskt, varefter han enträget uppvaktar Inga. Inga berättar om sina teaterdrömmar, Kim skänker henne ett litet lustigt troll, de blir häftigt förälskade i varandra. 
På turnébesök i Widköping blir den berömde skådespelaren Leo Waller uppsökt på sitt hotellrum av en envist provspelande Inga. För att bli av med henne lovar han hjälpa henne, om hon nånsin kommer till Stockholm. Inga tar honom på orden och Waller, vars lägenhet bl a innehåller en hel porträttsamling av tidigare erövringar, hjälper henne till ett litet engagemang på sin teater. När Kim reser till Stockholm för att bevista Ingas första premiär, uppvaktas hon som bäst av Waller. Inga föredrar Waller framför Kim och efter en sista öm blick på Inga reser Kim tillbaka till Widköping. 
Waller hyr våning åt Inga och utnyttjar sin ställning på teatern till att ge Inga en stor roll. Samtidigt gör han klart att han varken kan eller vill gifta sig med henne. Inga gör fiasko. Waller blir missnöjd och underhåller sig med andra damer. Inga säger upp sitt kontrakt, beställer ett telefonsamtal till Kim i Widköping och gör sig redo att lämna Stockholm. Waller anländer och använder all sin egocentriska charm för att övertala Inga till en sista kärleksnatt. "Bara en då". säger Inga och avbeställer samtalet till Kim. 
Men istället blev hon kvar i Stockholm många år, ler Inga bittert, och vi är tillbaka i nutid hos henne och Kim på kaféet vid järnvägsstationen. Kim förklarar att han fortfarande älskar henne och de beslutar tillbringa natten tillsammans på järnvägshotellet. De beställer vin och Inga försöker uppamma en desperat uppsluppenhet. Plötsligt mår hon dåligt, ursäktar sig och lämnar bordet för att i ensamhet genomlida en attack från sitt dåliga hjärta. 
När Kim och hon ligger tillsammans på sängen i hennes hotellrum, läser hon för honom Pär Lager!kvists dikt "Det är vackrast när det skymmer" och faller i häftig och hjärtskärande gråt. Kim tröstar henne, utan att veta den egentliga orsaken till hennes sorg. På morgonen är Kim tvungen att resa vidare och ber Inga vänta på honom tills han kommer tillbaka från utlandet. De omfamnar varandra och hon lovar, men i hennes ögon ser vi, att de aldrig mera kommer att ses. Omvälvd av rökmoln och hällande regn stiger Kim på sitt tåg. I hotellfönstret står Inga och ser sorgset efter honom. På fönsterrutan rinner regndroppar stora som tårar.