Anderssonskans Kalle

Skolavslutning med vitklädda flickor och mässingsmusik. På Katarina folkskolas gård ser man Anderssonskans Kalle med sina kompisar läsa sina betyg. Han har överbetyg i allting och A i flit och uppförande, vilket förvånar och gläder hans syster som uppmanar honom springa ner till klappbryggan och visa betyget för modern. Majken ringer sin fästman, verkmästare på Svenska Normalhus, och klagar över att de träffas så sällan, men han måste som vanligt jobba över. 
Nere på klappbryggan ligger tanterna från trakten kring Anderssonskans lilla hus. Man sköljer kläderna i vattnet utefter Stadsgården och ser från bryggan över vattnet till Skeppsholmen, Djurgården och Gamla Stan. Anderssonskan har ännu inte kommit och tanterna talar illa om Kalle, bl a klagar Pilgrenskan över att Kalle lärt hennes papegoja att svära. Kalle anländer och råkar i gräl med damerna vilket slutar med att han ramlar i vattnet och simulerar drunkning genom att dyka under klappbryggan och hålla sig dold. Så småningom kommer hans mamma och försvarar honom.
På stora gården till Anderssonskans hus pågår tvätthängning och Kalle lyckas dra in Pilgrenskans kjol i en dörrglugg så hon blir hängande i själva dörren. Kalle jagas till Lundströmskans magasin där han gömmer sig och säger att tanterna jagar honom därför att de ogillar att han bär pilsner till deras makar som jobbar på ett bygge i närheten. Kalle anländer till bygget släpande på 40 pilsner i två korgar och kräver två öre per flaska i transportavgift. 
Kalle och hans vänner leker "filmning" och Kalle sminkar sig med en bränd kork. Kameran är gjord av diverse lådor, trådrullar och burkar. Pojkarna överfaller Bobergskan och binder henne vid en mattställning samt filmar henne à la indianöverfall. Hon skräms ytterligare av en serie ryska smällare som antänds. Tanterna anländer och befriar henne samt jagar Kalle. När de infångat honom anländer Majkens fästman Gustaf och befriar honom samt grälar med tanterna. Dessa hämnas genom att skvallra för Majken att han om kvällarna träffar en mystisk dam i sin våning. Det visar sig vara en engelsk språklärarinna, men Majken missförstår och slår upp förlovningen. 
Det blir vinter och Kalle och hans kumpaner anordnar en slängkälke där man får åka för två öre. Kvarterets poliskonstapel sätter sig med tanterna på kälken som drivs upp i högvarv av pojkarna varefter de frigör en mekanism så att kälken slungas in i ett böcklingrökeri. De kommer ut därifrån svarta i synen och jagar pojkarna på isen där de jumpar mellan flaken. Tanterna och polisen hamnar på ett flak som slits loss och glider utför Stockholms ström. Flaket med tanterna driver från Riddarfjärden mot Strömmen under Vasabron, Riksbron och Norrbro. 
Tanterna återvänder hem och samlas hos Bobergskan där de talar om Kalle som eventuellt kan ha omkommit. Men han är nu utanför och anordnar spökljud med en s k hartsfiol -- en tråd som gnides med harts och får fönstren att vibrera. Polisen jagar Kalle och hamnar på vinden i en säck mjöl.
En byggdirektör Schröder är ute efter Anderssonskans tomt och hus, men hon vägrar sälja trots erbjudna 30.000 kr. Kalle sänds på skollovskoloni i skärgården av sin skolläkare. På vägen dit släpper Kalle loss möss i båten. Medan detta pågår håller båten på att driva på grund, men Kalle övertar rodret och styr båten och blir därför avtackad. Man anländer till Mörtsunda där Kalle vantrivs och krånglar sig tillbaka till stan lagom för att ordna det mellan Majken och och fästmannen. Direktörerna försöker nu köpa fru Anderssons tomt för hela 50.000 kr, men hon vägrar. Det blir förlovningskaffe och tanterna samlas hos Anderssonskan. Kalle bär in en lysande glassbomb som han laddat med krut. Den exploderar och alla får glass i ansiktet.