KÄRLEK OCH KASSABRIST

Detta tilldrar sig från valborgsmässoaftonens morgon till 1 maj på kvällen. 
Unga maskinskriverskan Margit på direktör Gylléns firma Importbolaget, är kär i firmans kamrer Bengt Berger. Ensam på sitt rum försöker hon tolka in honom i sin Drömbok. På firman träffar vi vaktmästare Andersson, som är mycket fästad både vid kamrern och unga Margit. Både Berger och Margit är inackorderade hos honom och hans fru Augusta. 
Det ligger finansiell oro i luften i dessa dagar av penningbrist och tidningarna är fulla med nyheter om förskingring. Revisorer avslöjar nya kassabrister på oväntade ställen. Vaktmästare Andersson noterar oroligt att Berger skall utsättas för en extrarevision. In till Berger kommer den själviska och beräknande Svea, sekreterare åt direktör Lindell. Man hör på henne att hon vill ha dyra presenter och föreslår att Berger skall låna ur kassan. 
Hela den lilla staden firar Valborgsmässoafton. Sångkören sjunger "Sköna maj välkommen till vår bygd igen". På stadshotellet sitter Svea med sin chef och väntar på Berger som fördröjts av revisionen. Han har en present med sig, en dyr päls, som han lämnar rockvaktmästaren. När Svea kommer ut och skall ha sin kappa skall pälsen lämnas som en överraskning. Berger fortsätter in i restaurangen men råkar i gräl med Svea som slår upp förlovningen. När hon fått pälsen och återvänt blir hon rasande av åsynen av Berger dansande med Margit. Följande dag skall Berger fara till Köpenhamn på uppdrag av revisorerna, men vaktmästare Andersson missförstår och tror att han förskingrat 3.000 kr -- vilket han och Margit stoppar in i Bergers kassa från sina sparbanksböcker. 
Kvällen innan sammankallar direktör Gyllén tre av stadens kassörer, som han misstänkte hade förskingrat men inte upptäckts. Med dem bildar han F. F. F. F. (Föreningen för fattiga förskingrare). Gyllén skall fylla 50 nästa dag och han vill hjälpa kassörer i nöd. Om de skjuter till 50.000 så donerar han lika mycket och då har de tre 100.000 kr att låna från vid fall av plötslig revision. Polismästaren anländer och sluter sig till FFFF. 
Men snart visar det sig att detta var ett knep av direktör Gyllén. Han förskingrade i sin tur kassörernas 50.000 och reste till utlandet. Berger far till Köpenhamn men hittar på tåget både Margit och paret Andersson som skall till Köpenhamn och fira. Bergers kassa stämde på öret, d v s hade ett överskott på 3.000 kr från hans välgörare. Berger har fått Gylléns plats som chef för Importbolaget. Och Margit har fått Berger.